Sağlıklı sokak köpeklerine de “ötanazi” yapılmasının yani öldürülmesinin yolunu açan yasa teklifinin TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu’ndaki görüşmeleri dün çok gergin bir ortamda başladı. Tartışmalar sabah saatlerine kadar sürdü. Komisyonda, sabaha kadar süren 18 saatlik görüşme maratonunda teklifin ilk üç maddesi kabul edildi. Teklifin görüşmeleri Pazartesi günü saat 14.00’e ertelendi. Komisyon Başkanı AKP Kahramanmaraş Milletvekili Vahit Kirişci’nin neredeyse hiç ara vermeden yaklaşık 18 saat görüşmeleri devam ettirmesi muhalefet parti milletvekillerinin tepkisine neden oldu. Sağlıksız koşullarda çalıştıklarını belirten muhalefet vekilleri masalara vurarak Başkan Kirişci’yi protesto etti. Hayvan hakları savunucusu sivil toplum örgütlerinin temsilcileri salona alınmadıkları için görüşmeleri Meclis koridorundaki televizyondan izledi. Türkiye’de başıboş köpek sorunu, birçok şehirde ciddi bir problem olarak görülmekte ve bu durum birçok vatandaşın güvenliği ve sağlığı açısından endişe oluşturmaktadır
Başıboş köpek sayısı her geçen gün artarken, başıboş köpek saldırısı vakaları da ne yazık ki sıkça yaşanmaktadır. Başıboş köpek düzenlemesi Meclis’e gelirken, Türkiyede kaç tane başıboş köpek var?, 5199 cezası ne kadar? ve Köpek öldürmenin cezası var mı? Soruları merak ediliyor. Sokak hayvanlarıyla ilgili hazırlanan yasa teklifinde Mecliste komisyonda tartışılmaya başlandı. Buna göre tartışmalara sebep olan “uyutma” koşullarının kapsamı daraltıldı, köpeğini sokağa terk edene 60 bin TL para cezası verilecek.
Sokak köpekleri uyutulacak mı?
Uzun süredir kamuoyunun gündeminde olan sokak köpekleriyle ilgili yasa teklifinde sona yaklaşıldı. AK Parti Meclis Grubu tarafından imzaya açılan teklife göre, sokak köpeklerini "uyutmanın" kapsamı daraltıldı. Bu karar, belediyelerde oluşturulacak özel kurullar tarafından verilecek. Ayrıca, yasa teklifi yerel yönetimlere sokak hayvanları konusunda daha fazla sorumluluk yüklemektedir. Sokak köpeklerini toplamayan belediye başkanlarına üç yıl hapis, köpeğini sokağa bırakan kişilere ise 60 bin TL para cezası öngörülüyor. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, AK Parti, muhalefet partilerinin de görüşlerini alarak Meclis tatile girmeden önce yasayı çıkarmayı planlıyor. Yeni yasa teklifiyle sokak hayvanları "başıboş hayvan" olarak tanımlanacak ve öldürülmeleri yasak olacak. Sokak köpekleri belediyeler tarafından toplanarak barınaklara yerleştirilecek, burada bakım ve rehabilitasyon hizmeti alacak ve bir daha sokağa bırakılmayacak.
Köpek öldürmenin cezası var mı?
Ötanazi kapsamı da daraltılmış durumda. Barınaklara alınan hayvanlar içinde kuduz riski taşıyan, hastalıklı, saldırgan ve tedavi edilemez durumda olanlara ötanazi uygulanacak. Bu kararı yerel yönetimlerin veteriner hekimlerden oluşan kurulları verecek.
Evcil hayvanı sokağa bırakmanın cezası 60 bin TL
Nüfusu 25 bini aşan belediyelerin bütçelerinin binde 5'i, büyükşehirlerin ise binde 3'ü sokak hayvanları için barınak yapımında kullanılmak zorunda olacak. Yasayla ilgili sorumluluklarını yerine getirmeyen belediye başkanlarına ise bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Evcil hayvanını veya evcil hayvanından doğan yavruları sokağa bırakanlara ise 60 bin TL para cezası verilmesi planlanıyor.
Sokak köpeklerinin verdiği zarardan kim sorumlu?
Başıboş köpek sorunu nasıl çözülür sorusunun cevabı, genellikle belediyelerin ve ilgili kurumların etkin bir şekilde çalışmasıyla mümkün olmaktadır. Vatandaşlar başıboş köpek ihbar hattı aracılığıyla şikayetlerini iletebilir ve çözüm bekleyebilir. Türkiye'de, sokak köpekleri yasası çerçevesinde bazı düzenlemeler yapılmaktadır. Özellikle 5199 sayılı kanun kapsamında sokak köpeklerinin korunması ve bakımı ile ilgili kurallar belirlenmiştir. Ancak bu düzenlemeler yeterli olmadığında, sokak köpeklerinin ne zaman uyutulacak sorusu gündeme gelebilmektedir. Sokak köpekleri uyutulur mu ve sokak köpekleri neden uyutulacak gibi sorular da bu bağlamda sıklıkla sorulmaktadır.